A vízalapú alkoholmentes italok – közismert néven üdítőitalok – több szempont szerint csoportosíthatóak.

  1. Szénsav tartalmuk alapján:

· szénsavas üdítőitalok, amelyek tartalmaznak szénsavat,

· csendes italok, amelyek nem tartalmaznak szénsavat (gyümölcslevek, gyümölcsnektárok, gyümölcsitalok és teaitalok).

  1. Gyümölcslé tartalmuk alapján:

· gyümölcslevek, amelyek 100 %-ban gyümölcsből nyert italok,

· gyümölcsnektárok, amelyek gyümölcslé tartalma 25 – 50 % között változik,

· gyümölcsitalok, amelyek gyümölcslé tartalma legalább 12%

· üdítőitalok, amelyek gyümölcslé tartalma kevesebb, mint 12 %

  1. Ízesítő anyag tartalmuk alapján:

·  ízesítő anyag gyümölcs vagy gyümölcslé,

·  ízesítő anyag növényi kivonat, pl. tea,

·  ízesítő anyag kizárólag aroma.

  1. Külső megjelenés alapján:

·  szűrt ital, amely tükrös, átlátszó,

·  opálos, ha természetes módon zavaros, de homogén, legfeljebb csekély olajgyűrű és/vagy kevés kiválás akkor megengedett, ha a termék összerázás után homogén lesz,

·  rostos, ha felrázva homogén, egyöntetűen rostos, állás után rostos üledékképződés megengedett.

A felsorolt tulajdonságok kombinációjával a legismertebb italfajták a következők:

  1. Szénsavas üdítőitalok
  2. Gyümölcslevek
  3. Gyümölcsnektárok
  4. Gyümölcsitalok
  5. Teaitalok
  6. Szörpök

Ez utóbbiak tulajdonképpen nem tartoznak szorosan az üdítőitalok közé, mert nem fogyaszthatóak közvetlenül, csak hígítva, mivel szárazanyag-tartalmuk legalább 60 % .

•  A gyümölcsszörpök legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt, gyümölcs-pürét tartalmaznak,

•  Az egyéb szörpök cukorszirupból, ízesítőanyag és adalékanyagok hozzáadásával készülnek.

A gyümölcslevek és gyümölcsnektárok gyártását, összetételét, minőségét, megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és hasonló termékek című előírás határozza meg. Az üdítőitalokra, gyümölcsitalokra és teaitalokra vonatkozóan sem közösségi, sem nemzeti szabályozás nincs hatályban, előállításuk a minden élelmiszerre vonatkozó általános szabályok szerint történik. Megnevezésüket, jelölésüket pedig a „Gyümölcsitalok és üdítőitalok jelölési útmutatója (utolsó változat 2007-ben jelent meg) segíti. A gyümölcsszörpökre vonatkozó jogszabály a Magyar Élelmiszerkönyv 2-601 számú irányelve a hőkezeléssel tartósított élelmiszerekről. Mindhárom dokumentum megtalálható honlapunkon a Jogszabályok menüpontban.

÷

A teljesség kedvéért itt adjuk meg az energiaitalok fogalom-meghatározását. Az energia italok olyan funkcionális italok, amelyek stimuláló hatással, és a jellemző összetevők különleges kombinációjával rendelkeznek, mint pl. a koffein, taurin, vitaminok és más anyagok, ezért fogyasztásuk nem a folyadék szükséges pótlására, a szomjúság oltására, hanem minden esetben meghatározott céllal történik. Az energiaitalok nem üdítőitalok!