Csomagolási termékdíj

Értékelés:
(0 szavazat)

A csomagolási termékdíjat abból a célból fizetik az élelmiszer előállítók, hogy a termékeik csomagolásából képződött csomagolási hulladék kezeléséhez pénzügyi forrást teremtsenek, elősegítve így az európai uniós és a hazai környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási előírások teljesítését.

Az eltelt közel 20 év alatt sokféle formában kerültek meghatározásra a termékdíj fizetés szabályai. 2005. évtől az italok csomagoló anyagai különleges elbírálás alá esnek. Az un kereskedelmi csomagoló anyag, majd 2012. évtől kereskedelmi csomagolószer termékdíj tétele lényegesen nagyobb, mint az egyéb csomagoló szereké.

2012. évtől a csomagolás termékkör helyett a csomagolóeszköz és az egyéb csomagolószer válik termékdíj köteles termékké. A kötelezettek a csomagolószer gyártói, forgalmazói. A termékdíj-kötelezettség az első belföldi forgalomba hozót, vagy első saját célú felhasználót érinti. Az újrahasználható csomagolószer után nem keletkezik termékdíj-kötelezettség.

A termékdíj-kötelezettséget a kötelezettől szerződés alapján átvállalhatja a csomagolóanyagot csomagolóeszköz előállítására felhasználó első belföldi vevő. Átvállalás esetén a termékdíj-kötelezettség az átvállaló által belföldi forgalomba hozatalkor, vagy saját célú felhasználáskor keletkezik.

Az érvényben lévő törvény (többször módosított 2011. évi LXXXV. törvény) megszűntette a korábban működő koordináló szervezeti rendszert, és állami kezelői feladatokat ellátó szervezetet – Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget (OHŰ) – hozott létre.

Forrás: termékdíjinfo