Csendes italok gyártása

Értékelés:
(1 szavazat)

Csendesnek neveznek minden olyan italt, ami nem szénsavas. Nincs benne buborék.

Csendes ital lehet bármilyen üdítőital, gyümölcslé, vagy gyümölcsnektár.

Csomagolása nagyon változatos.

Tölthető:

  • üvegbe,
  • fém dobozba,
  • PET palackba,
  • más műanyag palackba,
  • papírdobozba (ami többrétegű: papír- műanyag-fém társított csomagolóanyag).

 

Készülhetnek csendes italok tartósítószerekkel, vagy tartósítószerek nélkül, aszeptikus módon.

 

Aszeptikus, papírdobozos ital/ gyümölcslé gyártása

Az aszeptikus technológia gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek hűtés vagy tartósítószerek nélkül, legalább hat hónapig biztonságosak, frissek, ízletesek maradjanak. Lehetővé teszi, hogy az élelmiszerek jobban megőrizzék a színüket, állagukat, ízüket és tápanyagaikat.

Az aszeptikus technológia biztosítja, hogy csomagoláskor mind az italok, mind a csomagolóanyagok mentesek legyenek mindenféle káros baktériumtól. A termelési lánc minden elemének sterilnek kell lennie, beleértve az italokat, a csomagolóanyagokat, az összes gépet és az egész környezetet, ahol a csomagolás zajlik.

Többféle technológia létezik. Különbség például abban van ezek között, hogy papírtekercsből, vagy egyedi, méretre- formára szabott papírdobozokból alakul ki a csomagolás. Valamint, különbség az is, hogy milyen alakú a doboz, milyen a kupak, vagy szívószál, - ha van. Különféle nyitási-visszazárási megoldások léteznek. Nagy a variációs lehetőség.

A beszállított csomagolóanyagokat minden esetben képzett dolgozók ellenőrzik vizuálisan, azok eredetiségét, sérülését figyelembe véve.

A szigorú minőségbiztosítási rendszer csak a megfelelő csomagolóanyagokat engedi a gyártáshoz felhasználni.

Az ital alapanyagot, vagy a kész gyümölcslevet röviddel a letöltés előtt frissen készítik el, és hideg állapotban saválló acél tartályokban tárolják.

A labor ellenőrzése, és engedélye nélkül töltésre nem kerülhet semmi.

Ha gyümölcslé készül, akkor kizárólag a gyümölcs sűrítmény és a víz az alapanyag. Ha gyümölcsital vagy teaital készül, akkor még cukrot és ízesítő anyagot illetve teakivonatot is tartalmaz.

A gyümölcs sűrítményt vízzel elkeverik egy berendezésben. Ez a keverési arány mindig szigorúan ellenőrzött és a kész lé megfelel a valódi gyümölcslé gyümölcstartalmának. A kész gyümölcslevet szivattyúkkal, különleges csővezetékeken és szűrőn juttatják a pasztőr berendezésbe.

A pasztörizálás biztosítja, hogy a lé mentes legyen mindenféle káros baktériumtól, az esetleges mikrobiológiai romlás kizárása érdekében.Ez egy hőkezelési lépés, ahol rövid ideig (kb. fél percig) 90-100 oC közötti hőmérsékletű a gyümölcslé, majd gyorsan kb. 20 oC-ra visszahűti a berendezés.

Az egész folyamat során zárt a rendszer, ami a folyamatot biztonságossá teszi.

Végül, a korábban már sterilizált csomagolásba aszeptikus körülmények között letöltik a gyümölcslevet.

Ezután a papírdobozok lezárása következik.

A csomagolás lezárását követően a csomagolóanyag tetején a kódszámok feltüntetése következik, megfelelő kódjelek segítségével, amelyek a termék útjának biztonságos visszavezethetőségét biztosítják a technológiai folyamatban.

Majd az előírt töltősúly betartásának kontrollálására meghatározott időközönként mérlegelés következik.

Ezt követően a kupak, vagy más néven csavarzár felhelyezése történik meg.

Ezután az egyes papírdobozok kartonban/ tálcában való csomagolása, majd a kartondobozok ezt követő felcímkézése a következő lépés.

Az egyes tálcák szállítószalagon a raktárba kerülnek, ahol raklapokon összerendezik őket. Ezt követően a raklapok és a rajtuk elhelyezett áruk áttekercselése, fóliázása történik és minden raklap egyedi azonosító jelölést kap.

A kész raklapok ellenőrzés után kerülnek a raktárba, ahonnan megtörténik a kiszállításuk a boltokba.