Italok

Értékelés:
(0 szavazat)

A szénsavmentes üdítőitalok olyan üdítőitalok, amelyek nem tartalmaznak szén-dioxidot. A gyümölcsitalok különböző mennyiségű gyümölcslevet, vizet, cukrot és ízesítő anyagokat tartalmaznak. Gyümölcslétartalmuk kevesebb 25%-nál. A teaitalok teakivonatokkal, illetve teakivonattal és egyéb gyümölcsaromával ízesített italok

1. Szénsavmentes üdítőitalok

Készítésükhöz felhasználhatóak mindazok az összetevők, amelyek a szénsavas üdítőitalok készítéséhez, de nem tartalmaznak szén-dioxidot. Megnevezésükre, jelölésükre ugyan azok az ajánlások vonatkoznak, mint a szénsavas üdítőitalokéra.

2. Gyümölcsitalok

Olyan alkoholmentes italok, amelyek legalább 12 % gyümölcslevet tartalmaznak. Készítésükhöz felhasznált anyagok megegyeznek az üdítőitalokéval. Általános megnevezésük „gyümölcsital”, de ugyanúgy, mint az üdítőitalok esetében, jelölésükben kiegészítő jelzőket, ábrákat is lehet alkalmazni.

3. Teaitalok

A gyümölcsitaloktól abban különböznek, hogy ízesítésük teakivonattal, illetve teakivonattal és egyéb gyümölcsaromával történik.

A gyümölcsitalokra és teaitalokra vonatkozóan – hasonlóan az üdítőitalokhoz – sem közösségi, sem nemzeti szabályozás nincs hatályban, előállításuk a minden élelmiszerre vonatkozó általános szabályok szerint történik. Megnevezésüket, jelölésüket pedig a „Gyümölcsitalok és üdítőitalok jelölési útmutatója (utolsó változat 2007-ben jelent meg) segíti. A dokumentum megtalálható honlapunkon a Jogszabályok menüpontban.

Tovább a kategóriában: « Szénsavas üdítőitalok