Gyümölcslevek

Értékelés:
(0 szavazat)

1. Gyümölcslevek

Olyan nem erjesztett, de erjeszthető termékek, amelyeket egészséges, megfelelően érett, friss, vagy hűtéssel tartósított, egy, vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színük, illatuk, ízük van. Ugyanaz a gyümölcslé visszanyerhető olyan gyümölcsből, amelyből feldolgozása során elkülönítették aromáját, velőjét és rostját.

A gyümölcslé előállítható koncentrátumból, sűrítményből is úgy, hogy a gyümölcslé besűrítése során kivont vízmennyiséget, valamint a gyártási folyamatban a léből elveszett, azonos típusú aromát, és – ha szükséges – velőt és rostot visszapótolják.

A gyümölcslevek dúsíthatóak vitaminokkal ásványi anyagokkal. Íz korrekcióra, a savas íz szabályozására, illetve édesítésre maximált mennyiségben cukor adható a termékhez, a körte vagy a szőlőlé kivételével.

2. Gyümölcsnektárok

Olyan erjeszthető, de nem erjesztett termékek, amelyeket víz és cukor és/vagy méz hozzáadásával, gyümölcsből, sűrítményből vagy gyümölcspüréből állítanak elő, és amelyek a gyümölcs fajtájától függő mennyiségben tartalmaznak gyümölcslevet.

Néhány ismert gyümölcs nektár gyümölcslé tartalma (térfoga százalékban a késztermékben):

ribizli 25
szilva 30
meggy 35
cseresznye 40
málna 40
kajszibarack 40
eper, szamóca 40
mangó, banán 25
alma 50
körte 50
őszibarack 50
ananász 50

A gyümölcsnektárokhoz ugyanazok az anyagok adhatóak, mint a gyümölcslevekhez.

A gyümölcslevek és gyümölcsnektárok gyártását, összetételét, minőségét, megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és hasonló termékek című előírás határozza meg. A dokumentum megtalálható honlapunkon a Jogszabályok menüpontban.