Mit kell tudni a sztíviáról?

A sztívia (stevia) egy növényi eredetű természetes édesítőszer, amely kétszázszor édesebb a kristálycukornál, de energiamentes. A sztívia növény (más néven jázminpakóca) az őszirózsafélék családjában tartozik, és Paraguayból származik. Dél-Amerikában már évszázadok óta használják édesítésre, az Európai Unió 2011. decemberében engedélyezte élelmiszeripari felhasználását.

A sztíviát intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Főzésre is alkalmas, mert hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől.

A tudatos táplálkozás részeként a sztíviát egyre több termékben, így üdítőitalokban használják édesítésre, megfelelve így a népegészségügyi termékadóról szóló rendeletben megfogalmazott egészségügyi célkitűzéseknek.

A sztíviának az édesítésen kívül számos gyógyító hatása is van. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás. Normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Serkenti az inzulintermelést, a vizelet kiválasztási rendszer működését, stabilizálja a vérnyomást. A vércukorszintre nincs hatása, sőt, még kissé növeli a glükóz toleranciát, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza, szájfertőzés esetén.

A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták sebek gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Bőrregeneráló hatása miatt alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére is.

A sztívia növény Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban, vagy ablak között napfényes helyen, télre viszont fagymentes helyre kell vinni.

Forrás: Wikipédia