A babák és kisgyermekek könnyen dehidratálttá válhatnak a nyári melegben, és sokkal gyorsabban mutathatják a kiszáradás jeleit is. Az elegendő mennyiségű folyadék biztosítása a szülők felelőssége, a mennyiség mellett azonban rengeteget számít a bevitt folyadék minősége is, hiszen akár árthatunk is az érzékeny és védtelen szervezetüknek. A Szentkirályi Baba Mama ásványvíz szakértője, Dr. Schlick-Szabó Anna, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos összegyűjtötte azt a három alapszabályt, ami elengedhetetlen a tudatos folyadékbevitelhez gyermekeknél.

Amíg a felnőtt emberi test kétharmadát alkotja víz, addig a csecsemők és kisgyermekek esetén ez az arány a 75-80 százalékot is elérheti. Ráadásul a felnőttekhez képest gyorsabb anyagcsere és a növekedésből fakadó folyadékigény is számottevő, így a kielégítő folyadékbevitel esetükben még fontosabb. A csecsemő jelzései, amelyekkel a gyermek a szomjúságára hívja fel a gondviselő figyelmét, a felnőttek számára sokszor nem egyértelműek, így a nyári melegben könnyebben felborulhat a vízháztartásuk, ami akár kiszáradáshoz vezethet.

A WHO ajánlása szerint a csecsemők táplálásának legideálisabb módja 6 hónapos életkorig a kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben ez nem megvalósítható, úgy a gyermekorvos által felírt tápszer megfelelő alternatívát nyújt.

Az anyatej vagy a tápszer a babák táplálék- és folyadék igényét is teljeskörűen lefedi. A kánikulában szükség lehet az alap folyadékigény biztosításán felül plusz folyadékra. Ennek legegyszerűbb módja a csecsemő anyamellel vagy tápszerrel való gyakoribb kínálása (a szoptatások/etetések gyakoriságának növelése). Elegendő mennyiségű folyadék esetén a csecsemőknél körülbelül 4-6 óránként a pelenka megtelik bő mennyiségű, világos színű vizelettel. Amennyiben kevesebbszer kell pelenkát cserélni vagy a vizeletük sötétebb sárgává válik, úgy folyadékpótlásra van szükségük. Féléves kor után, vagy a tápszerrel táplált babáknál a hozzátáplálás megkezdésétől folyadékkiegészítésre a víz a legjobb megoldás.

A tudatos gyermekhidratáció három alapszabálya

1. Mindig vizet adjunk!

A csecsemők immunrendszere a felnőttekhez képest éretlenebb, még ismerkedik a kórokozókkal, így fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben. Emiatt kerülendőek az ellenőrizetlen forrásból származó italok. A koffeintartalmú üdítők és teák a babák anyagcseréjére káros hatással bírnak. A cukros vagy édesítőszeres üdítőitalok, gyümölcslevek teltségérzetet okoznak (emiatt a gyermekek az értékes tápanyagokból kevesebbet tudnak elfogyasztani), a fogszuvasodást elősegítik, valamint ozmotikus hatásuk miatt akár hasmenést is előidézhetnek, ami kiszáradást is eredményezhet. Az átlagos ásványvizek nátriumtartalma a csecsemők számára általában túl magas, ami az ionháztartásra és a vesére negatív hatást gyakorol. A vizek vagy üdítők szénsavtartalma pedig puffadáshoz, refluxos panaszokhoz vezethet (az életkori adottságok miatt a gyomor-nyelőcső átmeneti izom még éretlen).

Ha folyadékról van szó, a babák – és a felnőttek – szervezetének nincs szüksége másra, csak vízre. „Az egészségtudatosság megteremtése csecsemőkorban kezdődik: a kicsik minél előbb elsajátítják a rendszeres hidratálás alapjait, annál rutinszerűbb lesz számukra idősebb korban az élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlen folyadékpótlás” – mondta Dr. Schlick-Szabó Anna, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, aki azt is kiemelte, önmagában a csapvíz nem alkalmas arra, hogy csecsemőknek adjuk, de felforralva és lehűtve már igen. Ugyanakkor erre a célra biztonságos és egyszerűbb megoldást jelentenek a baba ásványvizek, amelyek nem tartalmaznak semmilyen kemikáliát és szennyező anyagot, nem kell aggódni a víz ionösszetétele (nátrium tartalma) miatt sem, ráadásul felbontás után, forralás nélkül azonnal adhatók, így nem kell attól tartani, hogy elfogy az előre elkészített forralt csapvíz egy nyári séta, vagy kirándulás alkalmával. Érdemes olyan fajtát választani, amely felbontástól számítva 24 órán át, forralás nélkül is adhatóak gyermekeknek.

2. Rendszeresen kínáljuk vízzel!

A csecsemők szükségleteiket a felnőttek számára sokszor nem tudják még egyértelműen kifejezni, a kisgyermekek pedig akár össze is téveszthetik a szomjúságot az éhséggel; egy-egy program, játék gyakran el is terelheti a figyelmüket arról, hogy elegendő mennyiségű folyadékot vigyenek be a szervezetükbe. Ezért a szülő, gondozó felelőssége, hogy rendszeresen kínálja őket vízzel, hiszen a nyári melegben még gyorsabban kiszáradhatnak.
Egy 8 kilós babának az alap folyadékszükséglete körülbelül 1 liter, amely a nyári melegben akár a napi 1,5 literes értéket is elérheti. A hozzátáplálás megkezdése után a vízzel itatást a bevitt anyatej vagy tápszer mennyiségéhez mérten kell meghatározni.

3. Ismerjük fel a kiszáradás jeleit!

Egy csecsemő, kisgyermek a kánikulában hamar dehidratálttá válhat, ami súlyos esetben orvosi ellátást is igényelhet. Ezt megelőzendő fontos felismerni a kiszáradás jeleit: a gyermek kezdetben szomjúságot jelez, agitálttá válhat, később aluszékony lesz, a külvilág ingereire érdektelenné válik. Szemei aláárkoltak, bőre márványozott és ráncolható, végtagjai hidegek, vizeletmennyisége csökken, a vizelet sötét színűvé válik, a gyermek nyugalmi szívverése gyorsul.
Ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk, azonnal cselekedjünk, és adjunk vizet a babának, kisgyermeknek – hat hónapos kor alatt lehetőleg anyatejet, ennek hiányában tápszert. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, vagy a folyadékbevitel ellenére is fokozódnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Szentkirályi Magyarország

A Szentkirályi Magyarországot 2019-ben hozta létre a Mattoni 1873 Csoportot (korábban KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz alapítója, Balogh Levente, miután a Mattoni 1873 Csoport 2018-ban felvásárolta a Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. üzleti tevékenységét. A felvásárlást követően a tulajdonosok a Szentkirályi Magyarország vállalati márka alatt integrálták a korábbi Szentkirályi és magyar Pepsi operációkat, létrehozva ezzel Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalatcsoportját.

A Szentkirályi Magyarország hazánk egyik meghatározó, családi kézben lévő élelmiszeripari vállalkozása. A hozzá tartozó Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki, valamint a forgalmazott Magnesia, S. Pellegrino, Acqua Panna, Pepsi, Schweppes, Mirinda, 7UP, Mountain Dew, Gatorade, Guarana No Sleep, Lays és Cheetos márkákon, továbbá az általa palackozott és forgalmazott Nestlé Aquarelen keresztül a cég egyaránt jelen van az ásványvizek, ízesített ásványvizek, szénsavas üdítőitalok és snackek piacán.