Gyakran ismétlődő kérdések

Mennyi folyadékot kell naponta fogyasztani?

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint az emberi szervezet vízszükséglete egyénektől függ, a kor, a nem, a fizikai aktivitás mértéke és a környezeti hatások szerint. Az EFSA 2 – 2.5 liter napi vízfogyasztást javasol mind a nők, mind a férfiak számára. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk 20 – 30 %-át a táplálékokkal, 70 – 80 %-át folyadék formájában vesszük magunkhoz.

Milyen károkat okoz a dehidráltság?

A dehidratáltság csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, szív- és érrendszeri funkcióit, a koncentrálóképesség csökkenéséhez,gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet. Testünk vízhiányának legkorábban észlelhető tünetei: a száj kiszárad, a bőr hideg, nyirkos lesz, gyorsul a lélegzés, csökken a vizelet mennyisége, fokozott éhség érzet, stb.

Egészségtelenek-e a cukros üdítőitalok?

Nem. Nincsenek egészségtelen élelmiszerek – mert, ha azok lennének, nem lehetne forgalmazni -, csak egészségtelen életmód. Minden élelmiszer káros lehet az egészségre, ha mértéktelen mennyiségben fogyasztják. Az emberi szervezetnek minden fajta tápanyagra, így a cukrokra is szüksége van. A cukrok számos fontos biokémiai folyamat kiinduló vegyületei. Csak nem szabad fogyasztásukat túlzásba vinni. Kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítsuk szervezetünk egészségét!

Igaz-e, hogy a cukros üdítők növelik az infarktus kockázatát?

Nem igaz. Sem az elhízásnak, sem a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek nem a cukros üdítők rendszeres fogyasztása az elsődleges előidézője, hanem a mozgáshiány, a stresszes életmód, a helytelen összetételű táplálkozás. Az a lényeg, hogy mit értünk „rendszeres” fogyasztáson. Napi egy-két pohár megivása ugyan rendszeres, de nem káros. A szükséges napi folyadék mennyiségének biztosításánál fontos a folyadékbevitel változatossága. Sok ember semleges ízű vízzel szereti oltani szomjúságát, de sokan a gyümölcsleveket, teákat, üdítőitalokat kedvelik, ezeknek a termékeknek a kellemes íze miatt.

Egészségtelen-e az italok szénsav-tartalma?

Nem. A szénsav gyenge sav, nem károsítja a szervezetet. Jobban oltja a szomjúságot, étvágygerjesztő hatása van, segíti az emésztést. Mindenki ízlése szerint választhatja a szénsavval dúsított, vagy a szénsavmentes változatot.

Van-e összefüggés a táplálkozás és a fogbetegségek kialakulása között?

A múltban az étkezés és a táplálkozás fontos szerepet játszott a különböző fogbetegségek kialakulásában, azonban a fluorid széleskörű elterjedésével ez ma csak másodlagos jelentőségű. Ha betartjuk a helyes fogápolási és szájhigiéniai előírásokat, akkor az étkezésnek nagyon kicsi a fogakra gyakorolt hatása.

Igaz-e, hogy a gyümölcslevek savtartalma hasonló az ecetéhez?

A gyümölcsleveknek – a gyümölcs fajtájától függően – valóban nagy a savtartalma, de ez nem káros az egészségre. Sőt, a savanykás gyümölcslé jobban oltja a szomjúságot, frissítő hatású, étvágygerjesztő. A nagy savtartalom csak abban az esetben okoz fogkárosodást, ha a savas étel sokáig marad a szájban. Megfelelő fogápolással a gyümölcsleveknek sem a savtartalma, sem a cukortartalma nem károsítja a fogakat.