A Traffic light jelölés

Az úgynevezett közlekedési lámpa rendszer egy könnyen értelmezhető jelölés az élelmiszerek tápanyag-összetételének a feltüntetésére.

A színkódok a zsír, a telített zsírsavak, a cukor és a nátrium mennyiségét jelzik az adott élelmiszer 100 grammjára, illetve egy adagjára vonatkozóan (amennyiben az adag meghaladja a 100 grammot). A fogyasztó az élelmiszer egy adagjában jelenlévő tápanyagok (grammban kifejezett) mennyiségét is láthatja. A kalóriatartalom bizonyos esetekben színkódolt, más esetekben viszont nem.

Piros: magas zsír-, telített zsírsav-, cukor- és nátriumtartalom

Sárga: közepes zsír-, telített zsírsav-, cukor- és nátriumtartalom

Zöld: alacsony zsír-, telített zsírsav-, cukor- és nátriumtartalom

A fogyasztóvédelmi szervezetek évek óta kampányolnak ezért a jelölési rendszerért, hiszen a közlekedési lámpákról ismert színek alkalmazásával, egy pillantással felmérhető, hogy adott tápanyagból megfelelő, még megengedhető vagy túl sok van-e egy termékben. Az Európai Unió a szakértők kérése ellenére sem tette kötelezővé ezt a rendszert, a brit TESCO viszont már bejelentette, hogy átáll a színekkel történő jelölésre a sajátmárkás termékei esetében. A brit diszkontlánc bejelentését az Aldi és a Lidl brit leányvállalatai is követték, így a brit piac legjelentősebb szereplői közül már három áruházlánc vezeti be a rendszert.

A döntés nemzetközi szinten is jelentős lehet, mivel az említett konszernek fokozatosan terjesztik ki tevékenységi körüket új országokba, ahol valószínűleg szintén megjelennek majd a jelölő színek a csomagolásokon.

Forrás: European Food Information Council (EUFIC)