Mit kell tudni az üdítőitalokról?

Általános termékismertető

Az alkoholmentes italok – közismert néven üdítőitalok – több szempont szerint csoportosíthatóak.

Szénsav tartalmuk alapján:

 • szénsavas üdítőitalok, amelyek tartalmaznak szénsavat,
 • csendes italok, amelyek nem tartalmaznak szénsavat (gyümölcslevek, gyümölcsnektárok, gyümölcsitalok és teaitalok).

Gyümölcslé tartalmuk alapján:

 • gyümölcslevek, amelyek 100 %-ban gyümölcsből nyert italok,
 • gyümölcsnektárok, amelyek gyümölcslé tartalma 25 – 50 % között változik,
 • gyümölcsitalok, amelyek gyümölcslé tartalma legalább 12 %,
 • üdítőitalok, amelyek gyümölcslé tartalma kevesebb, mint 12 %.

Ízesítő anyag tartalmuk alapján:

 • ízesítő anyag gyümölcs vagy gyümölcslé,
 • ízesítő anyag növényi kivonat, pl. tea,
 • ízesítő anyag kizárólag aroma.

Külső megjelenés alapján:

 • szűrt ital, amely tükrös, átlátszó,
 • opálos, ha természetes módon zavaros, de homogén, legfeljebb csekély olajgyűrű és/vagy kevés kiválás akkor megengedett, ha a termék összerázás után homogén lesz,
 • rostos, ha felrázva homogén, egyöntetűen rostos, állás után rostos üledékképződés megengedett.

A felsorolt tulajdonságok kombinációjával a legismertebb italfajták a következők:

 1. Szénsavas üdítőitalok
 2. Gyümölcslevek
 3. Gyümölcsnektárok
 4. Gyümölcsitalok
 5. Teaitalok

A gyümölcslevek és gyümölcsnektárok gyártását, összetételét, minőségét, megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és hasonló termékek című előírás határozza meg. Az üdítőitalokra, gyümölcsitalokra és teaitalokra vonatkozóan sem közösségi, sem nemzeti szabályozás nincs hatályban, előállításuk a minden élelmiszerre vonatkozó általános szabályok szerint történik. Megnevezésüket, jelölésüket pedig a „Gyümölcsitalok és üdítőitalok jelölési útmutatója” (utolsó változat 2007-ben jelent meg) segíti. Mindkét dokumentum megtalálható honlapunkon a Jogszabályok menüpontban.

A teljesség kedvéért itt adjuk meg az energiaitalok fogalom-meghatározását is. Az energiaitalok olyan funkcionális italok, amelyek stimuláló hatással, és a jellemző összetevők különleges kombinációjával rendelkeznek, mint pl. a koffein, taurin, vitaminok és más anyagok, ezért fogyasztásuk nem a folyadék szükséges pótlására, a szomjúság oltására, hanem minden esetben meghatározott céllal történik. Az energiaitalok nem üdítőitalok!

Szintén nem hagyományos üdítőitalok a sportitalok, amelyek fogyasztása intenzív mozgást végzőknek ajánlott. A sportitalok izotóniás italok, ami azt jelenti, hogy összetételük, ásványi anyag tartalmuk eredményeként ionnyomásuk megegyezik a szervezet ionnyomásával. Általában gyümölcsízesítéssel kerülnek forgalomba, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket, és az anyagcserét serkenő B1, B2 és B6 vitaminokat tartalmaznak.

 

Szénsavas üdítőitalok

A szénsavas üdítőitalok olyan vízalapú, ízesített, édesített, alkoholmentes italok, amelyek gyümölcs alapanyagokat, növényi kivonatokat, aroma anyagokat, adalékanyagokat, szén-dioxidot tartalmaznak, és amelyek nem tartoznak az élelmiszerkönyvi előírás hatály alá, illetve a tejtermék italok közé.

A szénsavas üdítőitalok általában 12 %-nál kevesebb gyümölcslevet, növényi kivonatot, vagy ezek keverékét tartalmazzák, de ízesítésük történhet kizárólag aromaanyaggal is.

A termékek általános megnevezése „üdítőital”, de lehet alkalmazni kiegészítő jelzőket is, amelyek további tájékoztatást nyújtanak a fogyasztónak az ízről, az összetevőkről, vagy a termék alapvető jellemzőiről. Így például

 • gyümölcslé tartalmú üdítőital nevében szerepelhet a gyümölcs neve,
 • érezhető szénsavtartalom esetén a megnevezést ki kell egészíteni a „szénsavas” szóval,
 • a kizárólag aromával ízesített üdítőitalok megnevezésében az aroma jellegét adó gyümölcs neve után fel kell tüntetni az „ízű” szót.

A gyümölcslevet tartalmazó termékek jelölésén a gyümölcs fotójával, vagy meggyőző rajzos megjelenítésével is utalni lehet a termék jellegét adó összetevőre.

A kizárólag aromával ízesített termék jelölésén a gyümölcs stilizált képe, azaz egyszerűsített formában, árnyalás nélküli színek és egyszerű dimenziók használatával való megjelenítése megengedett, mert az jelzi az ízesítés jellegét, így a fogyasztó számára tájékoztatást ad.

 

Gyümölcslevek

1. Gyümölcslevek

Olyan nem erjesztett, de erjeszthető termékek, amelyeket egészséges, megfelelően érett, friss, vagy hűtéssel tartósított, egy, vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színük, illatuk, ízük van. Ugyanaz a gyümölcslé visszanyerhető olyan gyümölcsből, amelyből feldolgozása során elkülönítették aromáját, velőjét és rostját.

A gyümölcslé előállítható koncentrátumból, sűrítményből is úgy, hogy a gyümölcslé besűrítése során kivont vízmennyiséget, valamint a gyártási folyamatban a léből elveszett, azonos típusú aromát, és – ha szükséges – velőt és rostot visszapótolják.

A gyümölcslevek dúsíthatóak vitaminokkal ásványi anyagokkal. Íz korrekcióra, a savas íz szabályozására, illetve édesítésre maximált mennyiségben cukor adható a termékhez, a körte vagy a szőlőlé kivételével.

2. Gyümölcsnektárok

Olyan erjeszthető, de nem erjesztett termékek, amelyeket víz és cukor és/vagy méz hozzáadásával, gyümölcsből, sűrítményből vagy gyümölcspüréből állítanak elő, és amelyek a gyümölcs fajtájától függő mennyiségben tartalmaznak gyümölcslevet.

Néhány ismert gyümölcs nektár gyümölcslé tartalma (térfogat-százalékban a késztermékben):

ribizli 25
szilva 30
meggy 35
cseresznye 40
málna 40
kajszibarack 40
eper, szamóca 40
mangó, banán 25
alma 50
körte 50
őszibarack 50
ananász 50

A gyümölcsnektárokhoz ugyanazok az anyagok adhatóak, mint a gyümölcslevekhez.

A gyümölcslevek és gyümölcsnektárok gyártását, összetételét, minőségét, megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 Gyümölcslevek és hasonló termékek című előírás határozza meg. A dokumentum megtalálható honlapunkon a Jogszabályok menüpontban.

 

Italok

1. Szénsavmentes üdítőitalok

Készítésükhöz felhasználhatóak mindazok az összetevők, amelyek a szénsavas üdítőitalok készítéséhez, de nem tartalmaznak szén-dioxidot. Megnevezésükre, jelölésükre ugyan azok az ajánlások vonatkoznak, mint a szénsavas üdítőitalokéra.

2. Gyümölcsitalok

Olyan alkoholmentes italok, amelyek legalább 12 % gyümölcslevet tartalmaznak. Készítésükhöz felhasznált anyagok megegyeznek az üdítőitalokéval. Általános megnevezésük „gyümölcsital”, de ugyanúgy, mint az üdítőitalok esetében, jelölésükben kiegészítő jelzőket, ábrákat is lehet alkalmazni.

3. Teaitalok

A gyümölcsitaloktól abban különböznek, hogy ízesítésük teakivonattal, illetve teakivonattal és egyéb gyümölcsaromával történik.