Augusztus 4. és 12. között hatodik alkalommal rendezték meg a Tiszai PET Kupát, amelynek célja ezúttal is Magyarország második leghosszabb folyójának megtisztítása volt. A nemzetközi ismertségnek örvendő természetvédelmi akción minden eddiginél több, összesen 21 hulladékból és PET-palackokból épült hajó, kenu és közel 40 önkéntes takarította a Tisza vizét és ártereit mintegy 70 folyamkilométeren keresztül. A Kupát idén először a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség is támogatta.

A PET Kupa természetvédelmi projektje évről-évre egyre több segítőt mozgósít és töretlen sikerrel hívja fel a figyelmet a környezettudatosság, a helyes hulladékkezelés és folyóvizeink védelmének fontosságára. A „vízi TeSzedd”-ként is elhíresült civil kezdeményezést ezen a nyáron is számos szervezet segítette, egyik fő támogatója a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft kezdeményezésére a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) volt, amely különdíjjal jutalmazta a legszorgalmasabban versenyző hajót és legénységét, a Tisza Hőseit.

A versenyen a sportszerűség is fontos szempont, a szervezők szerint a hajók és a résztvevők számának növekedése miatt az új díj létrehozása éppen időszerű volt. A különdíjat így az a csapat kapta, ahol a legnagyobb volt az egy főre jutó összeszedett hulladék mennyisége. A Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ) 6 fős legénységből álló hajója rendkívül hatékonyan tisztította meg a folyó vizét, és egyéb területeket, ahonnan közel 100 zsák szemetet sikerült összegyűjteniük a túra során. A szorgos csapat tagjai egy különleges, a helyszínen PET-palackokból és a Tiszából kihalászott hulladékból elkészített serleggel és PET palack tömörítőkkel is gazdagodtak.

„Ezúton is szeretnénk gratulálni a PET Kupa minden résztvevőjének és a Tisza Hőseinek kiemelkedő teljesítményükért. A MAGYÜSZ legfőbb küldetésének a szemléletformálást tartjuk. Igyekszünk proaktívan reagálni a környezetvédelmi kihívásokra, támogatjuk a szelektív gyűjtést és újrahasznosítást a PET-palack és más csomagolási hulladék tekintetében. Ebből a megfontolásból indítottuk el 2017-ben a PET-palack szelektív hulladékgyűjtésére buzdító online edukációs kampányunkat és ezért támogatjuk ezt a rendhagyó kezdeményezést is” – jegyezte meg Dr Miklósvári Géza, a MAGYÜSZ elnöke.

Dr Szabó Balázs, a Szentkirályi-Kékkúti Kft vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója a különdíj kapcsán elmondta: „Nagyszerű érzés volt látni a Tiszán összegyűlt önkénteseket, akik az elmúlt egy hétben rengeteget tettek a folyó megtisztításáért, környezetünk védelméért. Magyarország piacvezető ásványvíz-palackozó vállalataként és a MAGYÜSZ elkötelezett tagjaként a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft számára is kiemelten fontosak a PET Kupa által közvetített értékek. Nagy örömmel álltunk a kezdeményezés mögé, hiszen a környezetvédelem és az újrahasznosítás alapvető feladatain túl a sportot, illetve az egészséges életmódot is képviseli.”