EFBW sajtóközlemény, Brüsszel, 2019. március 20.

“A víz egy létfontosságú tápanyag, amely kulcsszerepet játszik az emberi test működésében. Étel nélkül akár hetekig is élhetünk, de víz nélkül csak pár napig. Világos, hogy miért kell a leginkább felelősségteljes és fenntartható módon védelmeznünk vízforrásainkat a következő generációk számára. Elkötelezettek vagyunk, hogy ebből kivegyük a részünk” – mondja Jean-Pierre Deffis, az European Federation of Bottled Waters (Palackozott Vizek Európai Szövetsége) elnöke az eheti Víz Világnapja alkalmából. Az idei Víz Világnapja a víz fontosságára összpontosít, az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődésről szóló terve alapján.

A természetes ásvány- és forrásvizek palackozói mindig is tisztában voltak a világ vizeinek minőségi és mennyiségi megőrzésének fontosságával. Fenntarthatóan és felelősen kezelik a forrásaikat, ezzel biztosítva a természetes vízforrások elérhetőségét a jövő nemzedékeinek. A felhasznált víz mennyisége egyensúlyban van a vízforrások éves újraképződésével. “A fenntartható, védett és természetesen újraképződő vízforrások állnak a tevékenységünk központjában. A termelők elkötelezettek a szigorú környezettudatos vezetői szerep mellett, a legmagasabb szintű biztonsági előírások, és a természetes eredetű vizek állandó minőségének biztosítása érdekében” – mondja Patricia Fosselard, az European Federation of Bottled Waters főtitkára.

Már 100 éve, a természetes ásvány- és forrásvizek kitermelői voltak a vízforrások és azok környezetének védelmezői, segítve a természetes ökoszisztémák védelmét, amelyeken keresztül a víz eljut természetes lelőhelyére. A palackozók kapcsolatban állnak a helyi közösségekkel, hatóságokkal, termelőkkel és fogyasztókkal, hogy biztosítsák a források védelmét. Ezek a kapcsolatok nemcsak a biológiai sokféleség és a természetes élőhelyek védelmét szolgálják, hanem a társadalmi és gazdasági regionális fejlődés szempontjából is fontosak.

EFBW:

Az European Federation of Bottled Waters (EFBW) a palackozott vízipar hangja. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy elősegítsük a természetes ásvány- és forrásvizek egyedülálló minőségének megőrzését, a víz fenntartható használatát, és a körforgásos gazdaság kialakítását. Közel 550 ásvány- és forrásvíz termelőt képviselünk Európában, amelyek többsége kis- és középvállalkozás.